Block 931 Kişiyi İşten Çıkardı ve 748 Pozisyonu Kapatıyor

Block, 931 çalışanını işten çıkarma ve 748 açık pozisyonu kapatma kararı aldı.
Amerika Birleşik Devletleri merkezli mobil ödeme ve POS (satış noktası) çözümleri sunan fintek şirketi Block, 931 çalışanını işten çıkarma ve 748 açık pozisyonu kapatma kararı aldı. Şirketin yeniden yapılanma sürecine girdiği bu dönemde, önemli organizasyonel değişiklikler devreye alınıyor.
Karar, Block’un kurucu ortağı ve Üst Yöneticisi Jack Dorsey tarafından çalışanlara gönderilen ve TechCrunch tarafından sızdırılan bir e-posta aracılığıyla duyuruldu. Dorsey, “strateji” gerekçesiyle 391 pozisyonun feshedileceğini, şirketin iç performans değerlendirme sisteminde “beklentinin altında” notu alan 460 çalışanın da işten çıkarılacağını belirtti. Ayrıca, organizasyon yapısının daha yalın hale getirilmesi amacıyla 80 yöneticinin görevine de son verilecek.
Jack Dorsey açıklamasında, alınan kararların herhangi bir finansal hedefe ulaşma, çalışanların yapay zekâ ile değiştirilmesi ya da çalışan sayısında sınırlandırma gibi bir amaca hizmet etmediğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Yukarıda belirtilen hiçbir madde, belirli bir finansal hedefe ulaşmayı, çalışanları yapay zekâ ile değiştirmeyi ya da toplam çalışan sayısında bir değişiklik yapmayı amaçlamıyor. Bu kararlar tamamen stratejik ihtiyaçlarımız, çıtayı yükseltme hedefimiz, performansa daha hızlı tepki verme ve organizasyonumuzu sadeleştirerek daha hızlı ve daha az karmaşık bir şekilde hareket edebilme gereksinimimizle ilgilidir.”
Ocak 2024’te benzer gerekçelerle 1000 kişilik bir işten çıkarma dalgası gerçekleştiren Block, bu son kararla birlikte yeniden yapılanma sürecini daha da derinleştiriyor. Bu gelişme, şirketin Cash App uygulamasına ilişkin kara para aklama ve dolandırıcılıkla mücadele eksiklikleri nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri’nin federal ve eyalet düzeyindeki regülatörleri tarafından toplam 255 milyon dolar ceza almasının hemen ardından geldi.
Block’un bu kararı, sadece işten çıkarmalarla sınırlı bir kriz yönetimi hamlesi değil; aynı zamanda fintek sektöründe artan düzenleyici baskılar, performans kriterlerinin sıkılaştırılması ve dijitalleşme çağında yönetim yapılarının dönüşümüne verilen bir yanıt olarak değerlendiriliyor. Şirketlerin hızlı karar alma, yalınlaşma ve stratejik uyum yetenekleri, önümüzdeki dönemin rekabetçi avantajı olabilir.