Amazon, 2024’te 15 Milyondan Fazla Taklit Ürün Ele Geçirdi

Amazon, 2024 yılı itibariyle 15 milyonun üzerinde sahte ürünü tespit etti.
Amazon, 2024 yılı boyunca sahte ürünlere karşı mücadelesini sürdürüyor. Yapay zeka (YZ) araçlarını kullanarak, sahtekarların sorumlu tutulmasını sağladı ve markaların marka koruma özelliklerini daha fazla kullanmasını teşvik etti. Şirket, beşinci Marka Koruma Raporu’ndan öne çıkanları paylaştı.
Amazon’un, ihlalleri proaktif bir şekilde engelleyen YZ araçları, markaların bulup rapor etmesi gerekmeden önce şüpheli ihlallerin %99’undan fazlasını engellemeyi başardı. Amazon, bu araçların, 2020 yılına kıyasla markalar tarafından gönderilen geçerli ihlal bildirilerinin sayısını %35 oranında azalttığını belirtti. Bu durum, mağazadaki ürün sayısının artmasına rağmen gerçekleşti.
Sahtekarları sorumlu tutmak amacıyla Amazon, markalar ve kolluk kuvvetleriyle birlikte sivil davalar ve cezai başvurular gerçekleştirdi. E-posta üzerinden yapılan açıklamaya göre, Amazon, 2020 yılında kurduğu “Counterfeit Crimes Unit” ile bu tür eylemleri 24.000’den fazla kötü aktöre karşı gerçekleştirdi.
2024 yılı itibariyle Amazon, 15 milyonun üzerinde sahte ürünü tespit etti, ele geçirdi ve imha etti. Şirket, marka koruma özelliklerinin daha fazla kullanılmaya başlandığını da belirtti. 2019 yılında başlatılan “Project Zero” adlı sahteciliğe karşı koruma aracını 35.000 marka kullanmaya başladı. Ayrıca “Transparency” programı, 88.000’den fazla markayı kaydederek 2,5 milyar ürünü orijinal olarak doğruladı.
Amazon, 2024 yılı boyunca markalar ve satıcılarla birlikte, kötü aktörlerin tespit sistemlerinden kaçmalarını zorlaştıran yeni YZ destekli araçlar ve marka koruma programlarının genişletilmesiyle ürünlerini küresel ölçekte korudu. Şirket, e-posta ile yaptığı açıklamada, “Sahtekarları tespit etmek için yalnızca kelime eşleşmelerine dayalı değil, aynı zamanda daha nüanslı bir anlayışla mağazamızı taramamızı sağlayacak yeni teknolojilerle kapsamlı bir şekilde destekledik” dedi.
2023 yılında Michigan Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma Amazon’un sahte ürünlere karşı mücadelesine ek olarak, sahte ürünleri engellemeye çalışan tek e-ticaret pazarı olmadığı, tüketicilerin neredeyse %70’inin bir yıl içinde e-ticaret kanalları üzerinden sahte ürün satın aldığını ortaya koydu.
Amazon, 2020’de Counterfeit Crimes Unit’i kurduğunda, eski federal savcıları, deneyimli araştırmacıları ve veri analistlerini bir araya getirdi. Bu adımla, sahte ürünlerin e-ticaret sitesine hiç ulaşmaması sağlanmak istendi. Şirket, 2019 yılında Project Zero’yu başlatarak, gelişmiş teknoloji, makine öğrenimi ve markaların kendi fikri mülkiyet bilgilerini kullanarak sahte ürünleri tespit etmeye başladı.
2024 yılı içinde Amazon, geçersiz ticari markalar elde ettikleri veya rakiplerini Amazon mağazasından çıkarmak amacıyla sahte şikayetler sundukları iddiasıyla bazı şirketlere ve bireylere karşı sivil davalar açtı.
Amazon’un 2024’te sahte ürünlerle mücadelesi, yalnızca büyük bir e-ticaret platformunun sorumluluğuyla değil, aynı zamanda teknolojinin ve yapay zekanın gücüyle şekillenen bir stratejinin de örneği. Şirketin bu adımları, hem kullanıcı güvenliğini artırmak hem de piyasadaki adil rekabeti sağlamak adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Yıl boyunca gerçekleştirilen bu mücadele, sahteciliğe karşı daha etkili ve küresel bir yaklaşımın mümkün olduğunu kanıtlıyor.