Kripto

Web3 pazarı 2030’da 33,5 milyar dolar büyüklüğe ulaşacak

FintekWins Haber Merkezi
  • 8 Aralık 2023
  • Okuma süresi: 5 dakika
Web3 pazarı 2030’da 33,5 milyar dolar büyüklüğe ulaşacak

Tahminler, Web3 pazarının 2030’da 33,5 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağını gösteriyor.

2023’ün en az yapay zeka kadar popüler kelimelerinden biri de Web3 oldu. Tahminler, Web3 pazarının 2030’da 33,5 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağını gösterirken, Web3 ürünleri de sunan Gate.ionun Türkiye Operasyon ve İş Geliştirme Direktörü Kutluhan Akçın, Web3 teknolojisinin geleceğine ve Gate Web3’e ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Collins Sözlüğü 2023’ün kelimesi olarak yapay zekayı seçse de yıl boyu teknoloji manşetlerinden düşmeyen ve bu unvanı en az yapay zeka kadar hak eden bir kelime daha vardı: Web3. İnternetin yeni versiyonu, Web2’nin halefi, merkeziyetsizliğin ön koşulu, aracıları ortadan kaldıran ve güvenliği doğrudan kullanıcıya teslim eden yeni bir teknoloji gibi tanımlarla anılan Web3, önümüzdeki yıl da konuşulmaya devam edecek gibi görünüyor.

Kutluhan Akçın’a göre gelecek, merkeziyetsiz teknolojilerde ve Web3’e yönelik ilginin yani sıra Gate.io gibi köklü kuruluşların Web3 yatırımları, bunun önemli bir aşaması. “Merkezi bir borsa neden merkeziyetsiz teknolojilere ve Web3’e yatırım yapıyor?” sorusunun yanıtı da burada saklı.

Türkiye’de birinci yılını, global çapta ise 10. yılını kutlayan, CoinMarketCap verilerine göre dünyanın en büyük 10 kripto para borsası arasında yer alan Gate.io’nun Türkiye Operasyon ve İş Geliştirme Direktörü Kutluhan Akçın, Web3’ün geleceğini, Gate.io’nun Web3 konusundaki iddiasını ve Web3’ün Türkiye’deki potansiyelini değerlendirdi.

 

Web3 pazarı 2030da 33,5 milyar dolar büyüklüğe ulaşacak 

Grandviewresearch tarafından yürütülen bir araştırma, Web3 pazarının 2030’a kadar 33,53 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağını ortaya koydu. 2023 – 2030 yılları arası bileşik büyüme oranı ise %47,1 olarak tahmin edildi. Web3’ün bu denli yükselişte olan bir kavram olmasının sebebinin birden fazla olduğunu dile getiren Kutluhan Akçın, “Consensys tarafından gerçekleştirilen Web3’ün Durumu araştırması, 15 ülkeden katılımcıların %83’ünün, veri güvenliğinin önemli olduğunu düşündüğünü gösteriyor. Web2, işlem, içerik ve veriyi teknoloji şirketlerinde merkezileştirdi. Merkezi aracı, güvenin de garantörü oldu ancak bu güven, pek çok olayla kırıldı. Bugün çoğu kullanıcı, çerezlere onay verirken bile bir süre düşünüyor. Kullanıcılar, birebir etkileşimlerin matematiksel güven üzerine temellendiği yeni bir internet versiyonu arayışında. Bu arayışa yanıtı ise semantik internetten, birlikte çalışabilirlikten, blokzincirinden, yapay zekadan ve tokenizasyondan beslenen Web3’te saklı. Temel vaadi gizlilik ve veri güvenliği olan Web3’ün en yaygın kullanım alanlarına baktığımızda gizlilik ve dijital altyapı dikkat çekiyor” ifadelerini kullandı.

 

“Çok zincirli, çok varlıklı bir cüzdan sunuyoruz

Geleceği blokzinciri tabanında inşa etme amacını taşıyan Web3 teknolojisinin bu sebeple kripto para birimleriyle de ilişkilendirildiğine dikkat çeken Kutluhan Akçın, “Kripto ekosistemi çok hızlı genişliyor. Çok sayıda yeni projeyle, çok sayıda yeni teknoloji ve giderek daha karmaşıklaşan bir dünya haline geliyor. Yatırımcılar bu noktada tek zincirli, tek varlıklı cüzdanlarla sınırlı kalmıyor. Farklı blokzincirleri üzerinde kolayca, aracısız işlem yapabilmek, merkeziyetsiz uygulamaları deneyimleyebilmek istiyor. Bir yandan eğlence anlayışı da değişiyor ve blokzinciri tabanlı oyunlar, dikkate değer bir ekonomi yaratıyor. Gate Web3 cüzdanı, bu noktada kullanıcı talebine yanıt verebiliyor. Tek bir transfer ve ödeme aracıyla tüm yatırımcıları bir ekosistemle buluşturabiliyor. Kullanıcılar, yalnızca tek bir tıklamayla bir ekosisteme, internetin yeni versiyonuna çıkabiliyor” diye konuştu.

Akçın’a göre varlıkları tamamen kullanıcıya veren, Web3 gibi yeni ve karmaşık bir konsepte erişimi yalınlaştıran, farklı ağlardaki varlıkları tek cüzdanda saklama olanağı sunan Gate Web3 Cüzdanı, kullanıcılara basit, verimli ve güvenli cüzdan hizmetleri sağlıyor.

 

“2024’e Web3’ü anlatmaya devam edeceğiz

Web3’ün hâlâ yeni ve hızlı gelişen bir teknoloji olduğunu, bu sebeple toplumda da kriptoya kıyasla daha az karşılık bulduğuna dile getiren Gate.io’nun Türkiye Operasyon ve İş Geliştirme Direktörü Kutluhan Akçın, “Kripto para birimlerine ilişkin küresel farkındalık her geçen yıl artsa da, Web3 kavramına aşina olanların oranı, teknolojinin geniş kullanım alanı bulabilmesi açısından yeterli değil. Gate.io olarak gizlilik, dijital kimlik, dijital mülkiyet gibi konulara çözüm bulacak, interneti ve ekonomik ilişkileri yeniden tanımlayacak bu merkeziyetsiz teknolojiye dair ayrıntıları daha çok kişiyle paylaşmak istiyoruz. Bu konudaki önemli adımlarımızdan birini, Ekim 2023’te gerçekleştirdiğimiz yuvarlak masa toplantısında attık. Türkiye’nin önde gelen teknoloji odaklı basın mensuplarını, kanaat önderlerini bir araya getirdik ve Web3 kavramına ilişkin genel bir çerçeve sunduk” dedi.

Türkiye’nin, yeni teknolojilere olan yüksek adaptasyonu ve blokzinciri ekosistemine katılımıyla Web3’ün potansiyelini en kısa sürede realiteye dönüştürebilecek pazarlardan biri olduğunun altını çizen Kutluhan Akçın, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Bu kapsamda, Web2’den Web3’e geçişin öncüsü olmayı hedefleyen Gate.io olarak, ilerleyen dönemlerde de Web3’ü odağına alan etkinlik, buluşma ve zirveler düzenleyerek Web3 farkındalığını artırmak için çalışmayı sürdüreceğiz.”

1 Yorum

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir