Editörden

Sürdürülebilir Fintech Trendleri Neler?

FintekWins Haber Merkezi
  • 20 Mart 2024
  • Okuma süresi: 7 dakika
Sürdürülebilir Fintech Trendleri Neler?

Finteklerin sürdürülebilirliğe olan katkılarını ve bu alanda gerçekleştirilen yenilikleri sizin için derledik.

2024 yılında sürdürülebilirlik, tüm boyutlardaki işletmeler, kuruluşlar ve işletmeler için belki de en önemli kavramlardan biri. Sürdürülebilir uygulamaları ölçeklendirme ihtiyacı, hiç olmadığı kadar önemli ve finansal teknoloji endüstrisi bir istisna değil. Bu Top 10 listesinde, finansal teknoloji alanında bugün sürdürülebilirliği ileri taşımak için kullanılan önde gelen uygulamaları, yenilikleri ve ürün tekliflerine göz atıyoruz.

 

Sürdürülebilir Fintech Trendleri Neler? 

Tüketiciler ve iş dünyasının yeşil finans çözümlerine yönelik artan taleplerine cevap olarak, finansal hizmet sağlayıcıları, işletmelerin sürdürülebilir uygulamalara yönelmesini teşvik eden ürünler geliştiriyor. Örneğin, enerji verimliliği veya sürdürülebilir tarım yatırımlarına indirimli faiz oranları sağlayan yeşil krediler bu alanda öne çıkıyor.

Dijitalleşmeyle birlikte dijital ödemeler ve e-imzaların yaygınlaşması, bankacılık sektörünün kağıt kullanımını azaltmasına ve işlemlerin çevre üzerindeki etkisini minimize etmesine olanak tanıyor. Bu da finansal hizmetlerin sadece daha kullanışlı olmasını değil, aynı zamanda çevre dostu olmasını sağlıyor.Yeşil yatırımlar ve sürdürülebilir projelere ayrılan fonlar rekor seviyelere ulaşırken, bu alandaki finansmanın artışı, dijital platformlar ve fintech şirketleri tarafından sağlanan kolaylıklar sayesinde gerçekleşiyor. Karbon izleme teknolojileri ve mobil ödeme çözümleriyle bireyler ve kurumlar, karbon ayak izlerini takip edebiliyor ve emisyonları azaltma yönünde bir etki gösteriyor.

 

Yeşil krediler ve sürdürülebilir finans

Tüketiciler ve işletmeler, finansal sağlayıcılarından daha sürdürülebilir ürün ve hizmetler istedikçe, bugün finansal hizmet sağlayıcıları, işletmelerin sürdürülebilirliği öncelikli hale getirmelerini teşvik eden kredi ürünleri oluşturabilirler. Bu kredilerin faydaları, enerji verimli teknolojilere veya sürdürülebilir tarıma yatırım yapan işletmeler için düşük faiz oranları veya diğer mali teşvikler içerebilir. Yeşil finansal programlara sahip bankalar arasında HSBC’nin Yeşil Hub’u, Lloyds’ün Temiz Büyüme Finansman Girişimi ve Barclays’in Yeşil Kredisi bulunmaktadır.

 

Dijital ödemeler ve imzalar

Bugün, dijital ödemeler pazarlarda ve endüstrilerde yayıldıkça, elektronik imzalar ve mobil bankacılık seçenekleri, geleneksel bankacılık yöntemlerinin çevresel etkisini dramatik bir şekilde azaltmaya yardımcı oluyor; çekler ve kağıt dökümanlar neredeyse işlevsiz hale geliyor ve nakit kullanımında azalma meydana geliyor. Arka plandaki dijitalleşme, bankacılık ofislerinde ve şubelerinde kağıt kullanımında önemli bir azalmaya da yol açmıştır. Gerçekten de, dijital bankacılığa geçiş, tüketiciler için sadece kolaylık sağlamakla kalmamış, aynı zamanda daha sürdürülebilir finansal operasyonlara da yol açmıştır.

 

Yeşil Yatırımlar

Küresel yeşil yatırımlar son zamanlarda önemli ölçüde artmıştır. Yeşil projelere yapılan toplam finansman 2022’de 495 milyar ABD Dolarına ulaşmıştır ve bu finansman dijital platformlar ve finansal teknoloji şirketlerinin kolaylaştırmasıyla gerçekleşmiştir. Çevre dostu girişimlere yeşil finansman sağlamaya odaklanan yatırım firmaları, her geçen gün daha popüler hale gelmekte ve bankacılık yatırım kolları yeşil yatırım portföylerine devam etmektedir.

 

Karbon izleme

Karbon izleme teknolojisi, tüketicilerin satın alımlarının karbon etkisini bilme ihtiyacını karşılamak için geliştirilmiştir. Fintech şirketleri, finansal kurumların emisyonları izlemeye yardımcı olacak karbon izleme teknolojisi sunmanın değerini gördükçe, hem popülerliklerini hem de iş ölçeklerini artırmışlardır. Başlangıç şirketi, bir gün bir ürünün çevresel maliyetine para birim değeri kadar önem verileceğini ummaktadır. Blok zinciri gibi diğer dijital çözümler, CO2 emisyonlarının gerçek zamanlı olarak izlenmesini sağlayarak işletmelerin karbon ayak izlerini daha iyi yönetmelerine ve ardından çevresel etkilerini azaltmaya yönelik önlemler almalarına olanak tanır.

 

Karbon dengeleme için mobil ödeme çözümleri

Son birkaç yılda, karbon dengeleme için mobil ödeme çözümleri popülerlik kazanmıştır. Bu hizmetler, kullanıcıların finansal işlemlerden kaynaklanan karbon emisyonlarını, yenilenebilir enerji projelerini veya ağaçlandırma çalışmalarını destekleyerek dengelemelerine izin verir. Mobil uygulamalar, insanların karbon ayak izlerini izlemelerine ve çevreye duyarlı kararlar alarak çevresel etkilerini dengelemelerine olanak tanır; bu da iklim değişikliğine karşı mücadeleye katkı sağlar.

 

Karbon nötr ödeme işlemleri

Karbon dengeleme için mobil ödeme çözümleri gibi, karbon nötr ödeme işlemleri de yenilenebilir enerji projeleri aracılığıyla karbon emisyonlarını dengelemektedir. Bu projeler, ödeme işlemcilerine özel olarak tasarlanmış olup, ödeme işlemcilerinin çevresel etkilerini azaltmak için enerji verimli teknolojilerin benimsenmesini ve yenilenebilir enerji kaynaklarının seçilmesini teşvik ederek net sıfır karbon ayak izine ulaşmaya yardımcı olur. Günümüzde fintekler, işletmelere çevre dostu girişimlerde etkilerini dengeleyebilecekleri Pay-as-you-Go çözümleri sunmaktadır.

 

Sürdürülebilir ulaşım için temassız ödemeler

Bugün sürdürülebilirliği destekleyen en yaygın fintech trendlerinden biri temassız ödemelerdir. Bu yenilik, toplu taşıma hizmetlerinde nakit veya kağıt biletlere ihtiyaç duymadan kart ödemelerini daha basit hale getirerek kağıt kullanımını azaltmış ve kart ödemelerini tamamlamayı kolaylaştırmıştır. Bugün, temassız ödemeler, Lime gibi bisiklet ve scooter paylaşım hizmetlerine erişimi kolaylaştırmış ve büyük şehirlerde alternatif ulaşım yöntemlerini teşvik ederek araç emisyonlarının etkisini azaltmıştır.

 

Atık ve emisyonları azaltmak için dijital cüzdanlar

Temassız ödemeler gibi, akıllı telefonlardaki dijital cüzdanlar ödemelerin bir mobil cihaz aracılığıyla tamamlanmasını kolaylaştırır. Bu, sadece kağıt ihtiyacını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda kredi ve banka kartlarının yıpranmasından kaynaklanan plastik atığını da azaltır. Bugün, kullanıcılar giderek daha fazla mobil cüzdanı ödeme yapmanın daha pratik bir yolunu benimserken ve çevre dostu enerji kaynaklarını ve sürdürülebilir altyapıyı desteklerken daha çevreci bir yaşam tarzını benimseme eğilimindedirler.

 

Çevre dostu kripto paralar

Bugün birçok kripto para birimi, geleneksel iş kanıtı madenciliği uygulamalarından iş kanıtı modellerine odaklanmaya başlamıştır. Gerçekten de, kripto madenciliğinin enerji yoğunluğu, kripto sektörünün bir dikenli dalı olmaya devam etmektedir. Şimdi önde gelen kripto platformlarından biri olan Ethereum gibi platformlar, kripto para biriminin ortaya çıkmasında kullanılan enerjinin %99,9’unu kesen bir “iş kanıtı” protokolünden “iş kanıtı” protokolüne geçiş yapmıştır. İş kanıtı algoritmaları, daha sürdürülebilir yatırım seçenekleri sunmak için konsensüs mekanizmalarıyla birleştirilir.

 

Açık bankacılık

Daha sürdürülebilir bir gelecek için bugün öncü fintech gelişimi, açık bankacılıktır. AB’nin 2018’de PSD2’yi kabul etmesiyle, bu bankaların üçüncü taraflarla veri paylaşma gereğini yasallaştırdı. Bu, tüketicilere bankaları aracılığıyla yenilikçi hizmetlerin ve kişiselleştirilmiş deneyimlerin sunulmasını sağlamıştır; yeni oluşturulan dijital ekosistemler rekabeti, şeffaflığı ve tüketicilerin finansal verilerini kontrolünü teşvik eder. Ayrıca, finansal kurumlar ve bankacılık hizmetlerini kullanan tüketiciler için sürdürülebilirliğin ön plana çıkarılmasını sağlayarak daha bağlantılı ve verimli bir finansal ekosistem oluşturur.

1 Yorum

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir