SMSG, MiCA kapsamında yeni bir tavsiye raporunu yayımladı
ESMA’nin danışma organı olan SMSG, MiCA kapsamında finansal araç olarak nitelendirilmesine ilişkin tavsiye raporunu yayımladı.
Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi’nin (European Securities and Markets Authority (ESMA)) danışma organı Menkul Kıymetler ve Piyasalar Paydaş Grubu (Securities and Markets Stakeholder Group (SMSG)) bugün kripto varlıkların ters talep ve kripto varlıkların AB Kripto Varlık Piyasaları Tüzüğü (MiCA) kapsamında finansal araç olarak nitelendirilmesine ilişkin tavsiye raporunu yayımladı.
ESMA’ya danışmanlık yapan Menkul Kıymetler ve Piyasalar Paydaş Grubu (SMSG), kripto varlıkların finansal araçlar olarak sınıflandırılması ve ters talep gibi önemli konularda yeni öneriler sundu. Bu öneriler, AB dışından sunulan kripto hizmetlerinin sınırlanmasını destekliyor ve ters talep muafiyetinin dar bir şekilde yorumlanmasını önererek, kripto varlıkların yanıltıcı kullanımını önlemeyi hedefliyor. Ayrıca, kripto varlıkların sınıflandırılması ve düzenlenmesi konusunda içeriğe dayalı bir yaklaşım benimsenmesini, finansal enstrüman olarak doğru sınıflandırılmalarını sağlamak için bir hiyerarşi yaklaşımı önermekte ve düzenleyici otoriteler arasında daha fazla iş birliği ve teknoloji kullanımını teşvik ediyor. Bu öneriler, kripto varlık piyasasının daha şeffaf ve düzenli bir yapıya kavuşmasını amaçlarken, sektördeki uyumu ve güvenliği artırma potansiyelini de destekliyor.
Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi’ne (ESMA) danışmanlık yapan Menkul Kıymetler ve Piyasalar Paydaş Grubu (SMSG), kripto varlıkların finansal araçlar olarak sınıflandırılması ve ters talep gibi konularda yeni önerilerde bulundu. SMSG, AB dışından sunulan kripto varlık ve hizmetlerinin, müşterilerin kendiliğinden talepte bulunmaları dışında, sınırlandırılmasını destekliyor. Grup, ters talep muafiyetinin, Kripto Varlıklar Piyasası Yönetmeliği (MiCA) altında yanıltıcı bir şekilde kullanılmasını önlemek için dar bir yorumlanmasını öneriyor.
Ayrıca, SMSG, ESMA’nın kripto varlıkların sınıflandırılmasına yönelik olarak içeriğe dayalı bir yaklaşım benimsemesini desteklerken, ‘aynı tür’ kripto varlıkların net bir şekilde tanımlanmasını talep ediyor. Grup, kripto varlıkların finansal enstrüman olarak sınıflandırılması sürecinin, Finansal Araçlar Piyasaları Direktifi (MiFID II) kapsamında düzenlenmesi gerektiğini savunuyor. Hibrit kripto varlıkların sınıflandırılması konusunda bir hiyerarşi yaklaşımının benimsenmesini öneriyor, bu yaklaşımın doğru sınıflandırmaları sağlayacağını belirtiyor.
Son olarak, SMSG, ESMA ve diğer düzenleyici otoriteler arasındaki işbirliği ve bilgi alışverişinin artırılmasının önemine dikkat çekiyor ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının (CASP’ler) faaliyetlerinin daha etkin izlenmesi için teknolojinin kullanılmasını öneriyor. Bu öneriler, kripto varlıklar ve ilgili finansal hizmetlerin AB düzenlemeleri çerçevesinde daha etkin yönetilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.