Fintek

Santander, Dolandırıcılık Tehdidine Karşı Deepfake Videoları Yayınlıyor

FintekWins Haber Merkezi
  • 7 Ağustos 2024
  • Okuma süresi: 3 dakika
Santander, Dolandırıcılık Tehdidine Karşı Deepfake Videoları Yayınlıyor

Santander, Dolandırıcılık Tehdidine Karşı Farkındalık Yaratmak İçin Deepfake Videoları Yayınlıyor.

Santander, sosyal medya platformlarında dolaşan ‘deepfake’ videoların tüketicilere olan tehdidini göstermek amacıyla bir kampanya başlattı.

Bu girişimin bir parçası olarak Santander, ‘finfluencer’ Mr Money Jar ve Santander dolandırıcılık lideri Chris Ainsley’in deepfake videolarını oluşturdu. Bu videolar, deepfake’lerin ne kadar gerçekçi olabileceğini ve İngilizlerin kendilerini en iyi şekilde nasıl koruyabileceklerini gösteriyor. Santander’in yeni araştırmasına göre, İngilizlerin yarısından fazlası (%53) ya deepfake terimini hiç duymamış ya da yanlış anlamış durumda ve sadece %17’si bir deepfake videosunu kolayca tanımlayabileceğinden emin.

Geçen yıl Mayıs ayında, Santander Bankası müşterisi, bankanın dolandırıcılık lideri Chris Ainsley’i taklit eden bir suçluya para transferi yaparak hesabından 60.000 £ çaldırdı. Bu klasik bir taklit dolandırıcılığıydı, ancak Ainsley, deepfake video yazılımının gelişiyle dikkatsiz müşterilere daha büyük bir tehdit oluşturduğunu düşünüyor.

Ainsley, “Üretken AI inanılmaz bir hızla gelişiyor ve deepfake’lerin arkasında gizlenen dolandırıcılıkların artışını görmemiz an meselesi,” diyor. “Dolandırıcıların sahte yatırım fırsatları ve sahte aşk ilişkileriyle sosyal medyayı doldurduğunu zaten biliyoruz ve maalesef, deepfake’lerin bu tür dolandırıcılıkları daha ikna edici hale getirmek için kullanılma olasılığı çok yüksek.”

“Her zamankinden daha dikkatli olun ve bir şeyin ilk bakışta meşru görünmesi, onun gerçekten öyle olduğu anlamına gelmez. Belirtileri gözden kaçırmayın ve bir şey – veya biri – gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, muhtemelen öyledir.”

Santander’in bu girişimi, Yeni Zelanda’daki finansal düzenleyicilerin, ‘ünlü onayları’ içeren sahte reklamlara tıklayan tüketicilerden gelen şikayetlerin arttığını bildirdiği bir dönemde geldi. Bu reklamlardan bazıları, Yeni Zelanda siyasi liderlerinin deepfake videolarını kullanıyor.

 

Santander’in deepfake videolarla dolandırıcılık tehdidine karşı başlattığı bu kampanya, dijital çağın getirdiği yeni tehlikelere karşı farkındalığı artırma açısından kritik bir adım. Deepfake teknolojisi hızla gelişirken, tüketicilerin bu tür tehditlere karşı bilinçli olması ve korunması gerekiyor. Santander’in bu proaktif yaklaşımı, finansal güvenliği artırmak ve dolandırıcılık mağduriyetlerini azaltmak adına önemli bir örnek teşkil ediyor. Bu tür girişimler, diğer finans kuruluşlarına da ilham vererek, dijital dolandırıcılıklara karşı daha geniş çaplı bir koruma ağı oluşturulmasına katkıda bulunabilir.

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir