Policygenius’tan 2024 Yılı Finansal Planlama Anketi
Policygenius‘ın anketine göre Milenyum ve Z kuşağının kripto para sahibi olma olasılığı, gayrimenkul sahibi olma olasılığı ile aynı düzeyde.
Policygenius’ın 2024 Yılı Finansal Planlama Anketi, Milenyum ve Z kuşağı olarak adlandırılan genç Amerikalıların, zenginlik açısından yetişkinler arasında henüz bir varlık birikimine ulaşmadıklarını gösteriyor. Bununla birlikte, bu iki kuşak için kripto para sahibi olma olasılığı, gayrimenkul sahibi olma olasılığı ile neredeyse aynı düzeyde (%21’e %20).
Policygenius tarafından gerçekleştirilen yeni bir anket, milenyum ve Z kuşağındaki genç Amerikalıların servet birikimlerinin baby boomerlarla kıyaslandığında geride kaldığını ortaya koyuyor. Aynı zamanda, bu genç nesillerin gayrimenkul sahibi olma ihtimallerinin kripto para sahibi olma ihtimalleriyle neredeyse aynı seviyede olduğunu ve finansal ‘hilelere’ sosyal medya üzerinden daha sık başvurduklarını gösteriyor. Anket, baby boomerların finansal durumlarıyla gurur duyma olasılığının daha yüksek olduğunu, genç nesillerin ise hem sosyal medyayı finansal bilgi kaynağı olarak kullanma eğilimlerinin hem de yatırımlarında daha yenilikçi yaklaşımlar sergilediklerini belirtiyor. Bu eğilimler, genç kuşakların finansal kararlarında alışılagelmiş yatırım araçlarını kullanma yerine, yeni ve farklı yollar aradıklarını ve kendi mali geleceklerini şekillendirmede daha cesur adımlar attıklarını gösteriyor.
Anket, özellikle milenyum ve Z kuşağı olarak adlandırılan genç Amerikalıların, zenginlik açısından yetişkinler arasında henüz bir varlık birikimine ulaşmadıklarını gösteriyor. Bununla birlikte, bu iki kuşak için kripto para sahibi olma olasılığı, gayrimenkul sahibi olma olasılığı ile neredeyse aynı düzeyde (%21’e %20). Ayrıca, finansal “hileler” denen gençlerin oranı, sosyal medyada sıklıkla popüler hale gelen bu yöntemlere başvurmalarıyla daha yüksek. Ankete katılan genç nesillerin %62’si altı finansal hileden en az birini denemiş, “harcama yapmama meydan okuması” Gen Z arasında (%21) ve milenyum kuşağının yaklaşık %19’u aşırı kupon toplama deneyimine sahip. Gen X (43-58 yaş) ve baby boomers (59-77 yaş) nesillerinin sadece %36’sı herhangi bir finansal hileyi denemiş, bu nesiller için en popüler hile kredi kartı ödüllerini maksimize etmek olmuş (%21 ve %19 sırasıyla).
2024 Policygenius Finansal Planlama Anketi, farklı nesillerin finansal durumları hakkında hissettikleri duyguların da büyük ölçüde farklılık gösterdiğini ortaya koydu; baby boomers’ın %78’i finansal durumlarıyla en azından biraz gurur duyduklarını belirtirken, bu oran milenyum kuşağında %70 ve Gen Z’de %64 olarak gerçekleşiyor.
Anket ayrıca şu bulguları ortaya çıkardı:
- Gen Z’lerin kripto para sahibi olma olasılığı (%20), hisse senedi sahibi olmalarından (%18) daha yüksek.
- Gen Z’nin %14’ü “sonsuz bankacılık” denemiş – bu terim, tam hayat sigortası poliçesinin nakit değerine karşı borçlanmayı ifade ediyor.
- Gen Z ve milenyum kuşağı, bir finansal soruyla sosyal medyaya ilk başvurma olasılıklarında, Gen X ve baby boomers’dan (%2) daha fazla, iki kattan fazla (%8) olasılıkla dönüyorlar.
Policygenius’dan Kişisel Finans Danışmanı Myles Ma şunları söylüyor: “Genç nesiller, Gen X ve baby boomers’lardan farklı olarak servetlerini farklı şekillerde saklıyor, bu da kripto para gibi yenilikçi yatırımları içeriyor. Bu, paralarıyla daha fazla riske girmeye istekli olduklarını gösterebilir, ancak aynı zamanda, büyüyen konut sıkıntısı gibi kontrol edemedikleri engelleri de yansıtabilir. Bir ev almak şu anda birçok kişi için ulaşılamaz olabilir, ancak büyük finansal riskler almak mutlaka yardımcı olmayacaktır. Daha zaman testinden geçmiş seçenekler — hisse senetleri, tahviller, hayat sigortası — uzun vadede size daha iyi hizmet edecektir, özellikle bir şeyler olursa ve sevdikleriniz yaşam masrafları için finansal kapsama ihtiyaç duyarlar, örneğin bir ipotek ödemesi veya kolej öğrenimi gibi.”