Editörden

Nisan Ayı Bitcoin ETF’leri İçin Zorlu Geçti

FintekWins Haber Merkezi
  • 29 Nisan 2024
  • Okuma süresi: 3 dakika
Nisan Ayı Bitcoin ETF’leri İçin Zorlu Geçti

Nisan ayı, Bitcoin ETF’lerinin (borsada işlem gören fonlar) karşılaştığı en zorlu dönemlerden biri oldu.

Grayscale gibi önceden var olan fonlardan sermaye çıkışları görmeye alışkın olduğumuz bu dönemde, yeni başlatılan ETF’lere olan ilgi de bir miktar azalmaya başladı. Özellikle Ark Invest ve 21Shares’ın ARKB fonu, varlık altında yönetimde (AUM) üçüncü büyük olan bu yeni ETF, ayın 2’sinde 87,5 milyon dolarlık bir çıkış gördü. ARKB fonu Nisan ayının 16, 17 ve 25’inde de benzer çıkışlar yaşadı.

Bitwise’ın BITB fonu bu ay iki gün boyunca toplamda 13,3 milyon dolarlık çıkışlar yaşasa da, bu durum fonun önceki girişlerine kıyasla oldukça hafif kaldı. Belki de en dikkat çekici olay, Fidelity’nin FBTC fonunun 25 Nisan’da 22,6 milyon dolarlık çıkış görmesi oldu. Bu, fon için büyük bir kayıp olmasa da, yatırımcıların duygularında bir değişiklik olduğunun bir işareti olabilir.

BlackRock’ın IBIT fonu ise henüz günlük çıkışlar yaşamamış olmasına rağmen, 24 Nisan’da sıfır dolarlık girişle 71 günlük sürekli giriş serisini sonlandırdı. Bu fon, 70 günlük kesintisiz girişleriyle fonların en uzun giriş serileri listesinde ilk 10’a girmeyi başardı.

Peki, Bitcoin ETF’leri için her şey bitti mi? Elbette hayır. 72 gün sonra, IBIT hala varlık altında yönetim açısından ETF’ler arasında 17,6 milyar dolar ile zirvede yer alıyor. FBTC ikinci sırada, ARKB ve BITB ise ilk 10 içinde. Yani bu dört fon, bazıları girişlerin yavaşladığını ve bazı çıkışlar gördüğünü gösterse de, piyasaya çıktıkları ilk birkaç ayda tarihsel olarak önemli miktarda sermaye toplamayı başardı.

Bloomberg’den popüler ETF analistleri James Seyffart ve Eric Balchunas, bu trendin normal olduğunu vurguladı. Seyffart, ETF’lerin sıfır giriş izlediği durumların yaygınlığı hakkında bir Twitter dizisi yazdı ve ARKB’nin ilk çıkışlarını gösterdiğinde birçok kişi panik yaşasa da, çıkışların olgun ETF’lerde de tipik olduğunu açıkladı. İlk günlerdeki çılgın başarı, bu durumu anormal gibi göstermişti.

Girişlerdeki bu yavaşlama kısmen genel olarak daha sakin bir Bitcoin piyasasından kaynaklanıyor olabilir. Bitcoin’in 30 günlük yıllıklaştırılmış oynaklığı bu ay %50’nin altına düştü, bu hala oldukça yüksek bir oran olsa da, Bitcoin’in Mart sonunda yeni zirvelere ulaştığı dönemdeki %81’lik orandan daha düşük. Yeni ETF’lerin girişleri ve hacimleri, Bitcoin fiyatı ile birlikte yükseldi. Bitcoin piyasasındaki bu azalmış heyecan, ETF aktivitelerine de yansıdı.

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir