Kripto

Kilit Açılımı Nedir?

Avatar
  • 19 Eylül 2023
  • Okuma süresi: 4 dakika
Kilit Açılımı Nedir?

Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak, kilit açılımını anlattı.

Bankacılık dünyasında olduğu gibi kripto para piyasasının da kendine özgü bir terminolojisi var ve bu terminolojideki terimlerin önem arz eden de karşılıkları var. İşte bu terimlerden biri de son dönemde sıklıkla birçok farklı altcoin için duyduğumuz, “Kilit Açılımı”.

Araştırma şirketlerinin ülke raporları gösteriyor ki kripto para piyasasının dalgalı seyrine rağmen, kripto varlıklar günbegün daha geniş kitlelerin benimsediği bir yatırım aracı haline geliyor. Bitay Araştırma Departmanı olarak sıklıkla altını çizerek belirttiğimiz üzere kripto paralarla ilgili doğru bilgiye kaynağından ulaşıp, özellikle yatırım yapmaya hazırlanırken araştırmak, yatırımı yönetirken gelişmeleri takip edip buna göre hareket etmek gerekir. Bu kapsamda hazırlanan içerikte son dönemde karşımıza çokça çıkan “Kilit Açılımı Nedir?” Alper Samet Yorak merak edenler için derledi.

Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak: “Daha önceden, süre sonunda getiri sağlama amacıyla belirli süre kilitlenmiş kripto paraların serbest hale gelerek erişime açılması anlamına gelen kilit açılımı, kripto para projelerinde sıklıkla görülmektedir. Kilit açılımı eylemi, her projenin kendi dinamikleri gereği farklı bir planla gerçekleştirerek yatırımcılarının imkanına sunduğu bir finansal mühendislik ürünü olan “staking” faaliyetinin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Önceden belirlenen vade kadar kilitli kalan kripto paralar sonucunda elde edilen stake ödüllerinde ilgili ağda stake edilen kripto para birimi miktarı belirleyici olmaktadır. Nitekim ağustos ve eylül aylarında kilit açılımı ifadesi gündemde sıklıkla yer aldı ve almaya devam ediyor. Çünkü bir süre önce stake edilen birçok projenin kilit açılımı bu iki ayda gerçekleşiyor.” Sözleri kilit açılımı nedir sorusunun cevabını verdi.

Eylül’de hangi tokenlerin kilitleri açılacak?

Ağustos ayında DAO Maker (DAO), Stepn (GMT), Internet Computer (ICP), Aptos (APT) ve The Sandbox (SAND) gibi projelerin toplam 200 milyon doların üzerinde bir değere sahip tokenlerin kilidi açıldı. Ağustos ayı sonunda ise Optimisim (OP), Sui (SUI), 1Inch Network (1INCH), DyDx (DYDX) ve Hedera (HBAR)’nın 100 milyon doların üzerinde değere sahip kilit açılımları gerçekleşti. Yani milyonlarca dolar değere sahip kripto para serbest kaldı. Eylül ayında da APE, IMX, HASH ve ACA gibi tokenlerde kilit açılışları gerçekleşecek.

Kilit açılımlarının ardından fiyatlar düşer mi?

Elbette bu gelişmeleri görünce yatırımcıların aklına kilit açılımlarının fiyat seviyeleri üzerinde baskı yaratıp yaratmayacağı merak ediliyor. Geçmiş örneklere baktığımız zaman şirketler olası satış baskısına karşı geri alım yaparak fiyatı belirli ve öngörülebilir bir bantta tutarak volatilite yaratılmasının önüne geçmeye çalışıyorlar. Böylece projeye güven sağlanmış oluyor. Zaman zaman bazı yüksek hacimli kilit açılışlarında ilgili kripto paranın fiyatında satış baskısı görülse de zaman içerisinde denge fiyat bulunabiliyor.

Bu dönemler yatırımcı algısına göre fırsat olarak da algılanabilirken bazı yatırımcılar bu dönemlerde ilgili kripto paralardan uzaklaşma eğilimlerinde oluyorlar. Her ne şekilde olursa olsun fiyat hareketinde yaşanabilecek potansiyel bir volatilite yatırımcıların ilgisinin artmasına neden oluyor. Bu nedenle tokenlerin kilit açılımlarının piyasada etkileri yakından gözlemlenecek ve kripto para ekosistemi bir kez daha hareketlenerek geleceğe doğru adım atacaktır.

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir