Fintech Yatırımları 2017’den Bu Yana En Düşük Seviyeye Geriledi
Yılın başlangıcında yatırım konusunda fintech sektörü pek iyi bir performans sergileyemedi.
2024’ün ilk çeyreğinde, fintech sektörü fonlama konusunda zorlu bir başlangıç yaptı. CB Insights raporuna göre, sektör 2017’nin başlarından bu yana en düşük fonlama seviyesine geriledi. Ancak bu durum, özellikle ödeme teknolojileri alanında, fintech çözümlerine olan yatırımcı ilgisinin devam ettiğini gösteren bazı olumlu işaretler de içeriyor. Fintech startup’larına yapılan 904 yatırım ve özellikle Monzo ve Bilt Rewards gibi şirketlerin büyük finansman turları, sektörün hala canlı olduğunun ve inovasyon potansiyeline sahip olduğunun bir göstergesi. Ancak, fintech fonlamasındaki bu yavaşlama, sektörün karşılaştığı zorlukları ve yatırımcıların dikkatle ilerlemesi gerektiğini de vurguluyor.
CB Insights’ın 2024’ün ilk çeyreği için hazırladığı Yatırım Durumu Raporu’na göre, fintech fonlaması üç aylık dönemde çeyrekten çeyreğe %16 oranında düştü. Ancak çift haneli düşüşten daha endişe verici olan, fintech startup’larının üç aylık dönemde küresel olarak topladığı 7.3 milyar dolarlık fonun, sektörün 2017’nin başından bu yana gördüğü en düşük seviye olmasıydı. Özellikle, CB Insights, “ticaret finansmanı ve kargo sigortası sunması” nedeniyle Flexport’un 260 milyon dolarlık dönüştürülebilir senet turunu bir fintech anlaşması olarak saydı. Bazıları, birçok şirketin finansman, ödemeler veya sigorta gibi hizmetler sunduğu için Flexport’un gerçek bir fintech şirketi olmadığını savunabilir. Bu turu saymadan fonlama, 7 milyar doların biraz üzerindeydi.
Artı tarafında, geçen çeyrekte hisse senedi anlaşmalarında %15’lik bir artış oldu, ki bu “yatırımcıların özellikle ödeme teknolojileri gibi fintech çözümlerine ilgisinin devam ettiği anlamına geliyor” şeklinde bir CB Insights sözcüsü tarafından yorumlandı. Ancak, ortalama anlaşma büyüklüğü daha küçüktü. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, ilk çeyrekte büyük anlaşmalar genel olarak AI çözümleri üzerinde çalışan şirketlere gitti. Üç aylık dönemde, fintech startup’larına 904 yatırım yapıldı. Monzo’nun 430 milyon dolarlık finansmanı çeyreğin en büyük yatırımı oldu. Bilt Rewards’un 200 milyon dolarlık Seri C yatırımı ise üçüncü sırada yer aldı. Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan şirketler, çeyrekte toplamda 3.3 milyar dolar toplayarak 393 anlaşma ile en çok sermaye toplayanlar oldu. Avrupa ise, aynı dönem için 203 anlaşma ile 2.2 milyar dolar toplayarak pek geride kalmadı. Avrupa’daki anlaşma sayısının dramatik olarak daha az olması, bu bölgede genel olarak daha büyük tur büyüklüklerine işaret ediyor, ABD ile karşılaştırıldığında. Karşılaştırma yapıldığında, 2023’ün ilk çeyreğinde, 1,271 fintech startup’ına 16 milyar dolar fonlama yapıldı. Bu yılın fonlama toplamı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %54.3 oranında düşüş gösterdi. Daha da belirgin bir şekilde, 2022’nin ilk çeyreğinde 2,026 fintech startup’ına 32.9 milyar dolar yatırıldı. Toplanan dolar miktarı ve anlaşma sayısı, 2023’ün dördüncü çeyreğine göre de düşüş gösterdi, o dönemde 786 fintech startup’ı 8.7 milyar dolar topladı. Yılın ilk üç ayında sadece altı yeni fintech unicorn’u ortaya çıktı.
Genel olarak, girişim fonlaması çeyrekten çeyreğe %11 artarak 58.4 milyar dolara çıkarken, anlaşmalar sekizinci çeyrek üst üste düşüş göstererek %7 azalarak 6,238’e indi.