Finansal Tüketici Koruma Konularında İş birliği Başladı
ABD ve Avrupa yetkilileri, tüketici finansal koruma konularına odaklanarak “Big Tech’in ödeme sistemlerindeki yükselişi”, “kredilendirme alanında yapay zekanın kullanımı” ve “şimdi al, sonra öde” (BNPL) sistemlerinin ortaya çıkışı gibi konuları ele almak üzere “resmi olmayan bir diyalog” başlattı. Avrupa Komisyonu ve Tüketici Finansal Koruma Bürosu’ndan üst düzey yetkililer, uzmanlık paylaşımı ve en iyi uygulamaları koordine etme çabası içinde bu tartışmalı “öncelikli alanlar” hakkında toplantılar düzenlemektedir.
ABD ve Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, tüketici finansal koruma konularında bir araya gelerek, özellikle “Big Tech” firmalarının ödeme sistemlerindeki artan etkisi, yapay zeka ile kredilendirme ve “şimdi al sonra öde” (BNPL) gibi yeni ödeme modellerinin tüketici üzerindeki risklerini ele almak için “resmi olmayan bir diyalog” başlattı. Bu iş birliği, aşırı borçlanma gibi sorunlara yönelik endişelerin artması ve teknolojik ilerlemelerin finans sektöründe yarattığı yeni dinamikler ışığında, her iki tarafın da bu alanlardaki en iyi uygulamaları paylaşmasını ve koordineli bir yaklaşım geliştirmesini amaçlıyor.
ABD ve AB Yetkilileri, Finansal Tüketici Koruma Konularında İşbirliği Yapıyor!
BNPL, son yıllarda Atlantik’in her iki tarafında da popülerliğini artırmış, aşırı borçlanma endişelerini beraberinde getirmiştir. Avrupa Komisyonu, önümüzdeki 10 yıl içinde bu sorunun önemli ölçüde artmasını beklemektedir.
Öte yandan, ABD ve Avrupa’daki düzenleyiciler, özellikle ödemeler alanında Big Tech’in finansa artan sızmasını ele almak için çalışmalarını sürdürmektedir. Hem Avrupa Komisyonu hem de Tüketici Finansal Koruma Bürosu, Apple’ın dijital cüzdanı hakkında rekabet endişeleri dile getirmiştir.
Yapay zeka konusunda yetkililer, “tüketici finansmanına ilişkin mevcut yasal ve düzenleyici çerçeveler arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri tartıştı ve her iki yargı bölgesindeki firmaların hangi tür yapay zeka ve otomatik karar verme kullanım durumlarını uyguladığına dair bilgileri paylaştı”.
Tüketici Finansal Koruma Bürosu Direktörü Rohit Chopra ve Avrupa Komisyonu Komisyoneri Didier Reynders tarafından yapılan açıklamada, “ABD ve AB’nin, Atlantik’i kapsayan firmalar, ürünler, tüketici eğilimleri ve riskler konusunda koordinasyon içinde olması hayati önem taşımaktadır. Personelimiz, önemli bir konu seti üzerinde uzmanlık, en iyi uygulamalar ve edinilen dersler konusunda bilgi paylaşımında bulundu,” denildi.
Açıklamada ayrıca, “Birlikte, Atlantik boyunca tüketicilerin finansal verilerinin ve gizliliklerinin saygı görmesini, izlenmemesini ve kötüye kullanılmamasını; rekabetçi tüketici finans piyasalarında anlamlı seçimlere sahip olmalarını; dolandırıcılık ve manipülasyonlardan kaçınmalarını; ve bir şeyler ters gittiğinde başvuruda bulunabilecekleri araçlara sahip olmalarını sağlamak için yardımcı olabiliriz,” ifadeleri kullanıldı.