Eşi Benzeri Görülmemiş Tedarik Zinciri Zorlukları
Son yıllarda tedarik zinciri zorlukları artarken, pandemi sonrası yeni ekonomik zorluklar ve büyüyen bir iklim krizi ile karşılaşıldı.
Neden Yükselen Teknolojiler, Yoğunlaşan Zorluklar Karşısında Tedarik Zinciri Sürdürülebilirliğinin Anahtarını Tutuyor?
Son yıllarda tedarik zinciri zorlukları artarken, pandemi sonrası dengesiz bir iyileşme, jeopolitik gerilimler, yeni ekonomik zorluklar ve büyüyen bir iklim krizi ile karşılaşıldı. Bu engellerin ön görülebilir gelecekte bizimle olmaya devam etmesi muhtemel olsa da, ortaya çıkan teknolojiler, etkilenenlere çok ihtiyaç duyulan bir rahatlama sağlayabilir.
2024 yılında jeopolitik ve teknolojik ilerlemeler, tedarik zinciri yönetimi içinde ve endüstride iş yapılış şekli bakımından giderek daha önemli konular haline geldi. Yılın başında APQC tarafından yayımlanan 10. yıllık Tedarik Zinciri Yönetimi Öncelikleri ve Zorlukları araştırma makalesine göre, küresel olarak ankete katılan 350 profesyonelden daha azı 2023’te iş hedeflerine ulaşabildi. Ancak, jeneratif AI, blockchain ve süreç otomasyonu gibi olgunlaşan teknolojiler işletmeler için yeni kullanım durumları sunmaya devam ederken, yardım yolda olabilir.
Eşi Benzeri Görülmemiş Tedarik Zinciri Zorlukları
2024’ün başlarında küresel tedarik zincirlerinin durumu, Suez Kanalı’ndaki saldırılar ve Panama Kanalı’nda devam eden iklim krizi nedeniyle yaşanan kuraklıkla birleşince, geniş bir işletme yelpazesi için küresel sevkiyatları aksattı.
Deniz taşımacılığı, küresel mal hareketinin yaklaşık %80’ini oluşturduğu için bu sorunlar, firmaların sürdürülebilirliğine ve daha uzun vadeli çevresel etkisine kalıcı zararlar verebilir. Ayrıca, jeopolitik gerilimler tarifelerde artışa, yasaklara ve çeşitli ticaret kısıtlamalarına neden olabilir ki, bu durum tedarik zincirlerinin hızını bozabilir. Çatışmaların ve artan gerilimlerin hafiflemeyeceği işaretleriyle, işletmelerin yavaşlayan tedarik zincirlerine hızlıca uyum sağlaması gerekebilir.
Bu baskılar, COVID-19 pandemisi sırasında ciddi gecikmeler, yaygın işgücü sıkıntıları ve eski endüstri altyapısına bağlılık gibi küresel bir tedarik zinciri krizine istenmeyen bir dizi eklemektedir. ABD’de bu karmaşıklıklar, tıkanmış limanlara ve tam kapasite çalışan depolara yol açtı.
Teknolojideki Çözümler
Artan endüstri engellerine rağmen, teknolojik inovasyon, tedarikçi yönetimine ve genel olarak küresel ticaret ağına daha fazla direnç getiriyor. Tedarik zinciri 4.0’ı müjdeleyen bir teknoloji patlaması, uluslararası lojistik dünyasında dönüştürücü bir etki sunacak büyüyen otomasyon ve bağlantı araçlarına ayarlanmış durumda.
Bu değişimi yapay zeka (AI) ve Nesnelerin İnterneti (IoT) yönlendirecek. Blockchain’deki son gelişmeler de teknolojiyi, tedarik zinciri yönetimini optimize etmek için mücadelenin ön saflarına fırlattı. Bu teknolojiler, lojistik yönetimini otomatikleştirmeyi, gerçek zamanlı içgörüler sunmayı ve tedarik zincirinin her adımında temel süreçleri akıcı hale getirmeyi vaat ediyor.
Ayrıca, kanıtlar işletmelerin bu yenilikçi yeni araçları hızla benimsediğini gösteriyor. Economist Impact verilerine göre, Ticaretin Dönüşümü raporunda anketlenen yöneticilerin %98’i, tedarik zinciri operasyonlarının en az bir yönünü akıcı hale getirmek için AI araçlarını zaten kullandıklarını belirtti.
Dijitalleşme Optimizasyonun Anahtarıdır
Tedarik zinciri ve satıcı yönetimi söz konusu olduğunda, dijitalleşme giderek karmaşıklaşan bir endüstride yol bulmanın anahtarıdır. Catena Solutions’ın Tedarik Zinciri Trendleri & İçgörüleri: İnovasyon raporundan elde edilen verilere göre, organizasyonlar 2023’te tedarik zinciri inovasyonuna olan ortalama harcamalarını neredeyse ikiye katladı, %67’si CEO’ların gelecekte yenilik süreçlerine ve bozulma tespitine yatırımı artırma niyetinde olduğunu belirtti.
Bu süreçler bir zamanlar lüks olarak kabul edilse de, işgücü sıkıntıları, olumsuz hava koşulları, jeopolitik, enflasyon ve artan tüketici talepleri nedeniyle dijitalleşme, tedarik zincirleriyle doğrudan ilgilenen tüm organizasyonlar için temel bir düşünce haline geldi.
2024 karmaşık manzarasına karşılık olarak, inovasyonun doğrudan tedarik zinciri görünürlüğünü iyileştirmeyi, lojistiği optimize etmeyi ve uyumluluğu geliştirmeyi hedefleyeceğini görmemiz muhtemel.
Tedarik Zinciri Yönetimi Peyzajında Otomasyona Dair Yeni Kullanım Durumları
Tedarik zinciri yönetimi peyzajında otomasyon getiren birçok yeni kullanım durumu var. Satıcı ödemeleri söz konusu olduğunda, gerçek zamanlı AI destekli ödemeler ve analitik platformlar, zincirdeki tüm oyuncuların zamanında ödeme yapılmasını sağlarken sapmaların hızlıca belirlenip ele alınmasına yardımcı olabilir. Bu, belirli satıcılara tamamen uyumlu bir şekilde ödeme yapılmasını sağlarken, özel bir analitik paketi organizasyonların tedarik zinciri boyunca ilişkilerini takip etmelerine olanak tanır.
Tedarik Zincirinde Blockchain
Muhtemelen, önümüzdeki yıllarda tedarik zincirlerine daha büyük sürdürülebilirlik getirecek en güçlü teknolojilerden biri blockchain olacak. Değiştirilemez bir defter olarak hareket eden blockchainler, malzemenin kökenini takip etmek ve tedarik zinciri boyunca güven oluşturmak için kristal berraklığı sağlayabilir. Blockchain üzerinde yapılan tüm değişiklikler veya işlemler, yeni bir blok eklenmeden önce ağ onayına tabidir. Blockchain üzerine kaydedilen tüm işlemlerin değiştirilemez veya düzenlenemez olması, teknolojinin geleneksel muhasebeden çok daha kapsamlı bir şekilde satıcıları takip etmeye yardımcı olan daha bütüncül bir denetim izi oluşturmasını sağlar. Ayrıca, blockchain teknolojisi, belirli bir dizi sözleşmeleri destekler. Bu, ödemelerin kalite kontrol ekiplerine bağlanabileceği anlamına gelir; böylece herhangi bir sorun veya hatalı bileşen hızlı ve doğru bir şekilde tespit edilip çözülmeden önce bir işlem gerçekleştirilebilir. Kalitesiz ürünlerin ve yüksek riskli endüstrilerde sahtecilik olaylarının tespitinde blockchain, organizasyonlara ve tedarikçilere manuel süreçlere bağlı kalmadan kaliteyi garanti etme konusunda daha büyük şeffaflık, güven ve güvenlik getirebilir.
Yapay Zekanın Artan Rolü
Devam eden jeneratif AI patlaması, tedarik zinciri yönetimi için en büyük ve en dönüştürücü fırsatları ortaya çıkarmaya yardımcı oldu. Teknolojinin büyük verileri analiz etme ve algoritmik çözümler uygulama yeteneği sayesinde, AI iş karar vericileri için kapsamlı içgörüler ve tavsiyeler sunabilir. AI tarafından sağlanan eyleme dökülebilir içgörüler, organizasyonların yakın gelecekte tedarik zinciri yönetimini optimize etmelerine, kaynak tahsisini güçlendirmelerine ve verimliliği çok daha kolay bir şekilde yardımcı olacaktır. Yapay zeka ayrıca karar alma sürecinde değerli bir varlık olarak insan hatasını ortadan kaldırma potansiyeli taşır.