Kripto

Binance Research Kripto Araştırma Raporunu Yayımladı

FintekWins Haber Merkezi
  • 19 Ekim 2023
  • Okuma süresi: 4 dakika
Binance Research Kripto Araştırma Raporunu Yayımladı

Binance Research, ‘Kripto Durumu: Piyasa Nabzı’ adlı raporunun 2023 yılı üçüncü çeyrek versiyonunu yayımladı.

Binance Research, üç ayda bir paylaştığı ve artık gelenekselleşen araştırması ‘Kripto Durumu: Piyasa Nabzı’ adlı raporunun 2023 yılı üçüncü çeyrek versiyonunu yayınladı. Raporda geride kalan üç ay boyunca blockchain ekosisteminde yer alan çeşitli faaliyetler hakkında önemli grafikler ve görüşlere yer verildi. Piyasa performansı, katman 1 ve 2, DeFi, NFT’ler ve oyunlar da dahil olmak üzere bir dizi önemli konu ele alındı.

2023 yılı üçüncü çeyreği kripto endüstrisi için genel anlamda zorlu bir dönem olarak nitelendirildi. Toplam piyasa değeri, Katman 1 faaliyetleri, DeFi’de kilitlenen toplam değer ve NFT’lerde düşüş gözlemlendi. Öte yandan tüm bu dinamiklere karşı geleceğe dair umut veren bir dizi dikkate değer gelişme de mevcut. İşte rapordan öne çıkan başlıklar:

Piyasalar:

Fiyatlardaki düşüş trendine karşın kurumsal alanda kabul büyük ölçüde arttı. Deutsche Bank, Sony, Grab ve PayPal gibi büyük şirketler, Web3 girişimlerine dahil olduklarını duyurdular. Geleneksel finans (TradFi) oyuncularından gelen spot BTC ETF başvuru dalgasının ortasında BTC, yılın başından bu yana %63,1 arttı. Bitcoin, yıl başından bu yana kazançlarda önde gidiyor. BTC’nin hakimiyeti 2. çeyreğe kıyasla biraz azalmış olsa da, 2024 yarılanmasını bekleyen ve spot BTC ETF başvurularını takip eden yatırımcılar sayesinde metrik yüksek kalmaya devam ediyor.

Endüstrideki aktif geliştirici sayısında çoğunlukla istikrarlı bir azalma olmasına rağmen, belirli projeler hala geliştiricileri çekmeye devam ediyor. Örneğin, Chainlink, Taiko ve Zora’da haftalık aktif geliştirici sayısında çeyrekten çeyreğe sırasıyla %363, %200 ve %100 artış kaydedilerek altyapı ve L2’lerde devam eden yenilikler vurgulanmıştır. Altyapı, emsallerine kıyasla yıllık bazda en fazla fon toplayan sektör oldu ve bu da sektör bazında toplanan fonlarda en üst sırada yer aldığı anlamına geliyor.

Katman 1’ler:

Borsalardaki BTC bakiyeleri bir önceki çeyreğe göre hafif düşüş gösterdi. Bu durum genellikle yatırımcıların varlıklarını uzun vadeli olarak kendileri saklamayı tercih ettiklerine dair olumlu bir gösterge olarak görülmektedir.

Ethereum’daki ortalama işlem ücretleri düşüşte ve Q3’te 4,80 ABD dolarına ulaştı (Q1’de gözlemlenen düşük seviyelere geri döndü). Ethereum Katman 2’lerde artan aktivite bu duruma katkıda bulunmuş olabilir. Ethereum ekosistemine yönelik gelecekteki gelişmelerin ücretleri daha da düşürmesi bekleniyor.

Benzer şekilde, BNB Zinciri’ndeki ortalama işlem ücreti de düştü. Kullanıcılar Q3’te işlem ücretleri için ortalama sadece 0,09 ABD doları ödediler. Bu, bir önceki çeyreğe göre %13’lük bir düşüş anlamına geliyor. PancakeSwap, 1,2 milyar ABD dolarının üzerinde kilitli toplam değer (TVL) ile BNB Chain’deki baskın dApp olmaya devam ediyor.

DeFi:

Likit stake etme, baskın DeFi sektörü olmaya devam ediyor ve çeyrek bazda %10,5’lik büyüme ile ivme kazanmaya devam ediyor. Bunu, bir önceki çeyreğe göre %1,3’lük büyüme ile DEX’leri geride bırakarak ikinci sıraya yerleşen borç verme takip ediyor.

Oyunlar:

En fazla oyun sayısına sahip olan BNB Chain’in 2023 yılı son çeyrekte de bu liderliğini sürdürmesi bekleniyor. BNB Chain, ekosistem projeleriyle ortaklaşa yürüttüğü 2 aylık bir airdrop kampanyası olan “Airdrop Maratonu “nu tanıttı. Bu aynı zamanda ağ tarafından sunulan ucuz işlem ücretleri, hızlı işlem kesinliği, kurucu hibeleri ve gaz hibeleri gibi diğer katalizörlerle de birleşiyor.

Google’ın Temmuz ayında Play Store’daki uygulama ve oyunlarda NFT entegrasyonuna izin verme politikasını değiştirmesinin ardından, bu durum Web3 oyun geliştirmede yeni bir heyecan yaratabilir. Piyasa değerine göre ilk beş oyun tokenından üçü Metaverse ile ilgilidir. The Sandbox ($SAND), The Sandbox’ın stratejisinin önemli bir bileşeni olan ortaklıklarla liderlik konumunu korudu.

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir